Dla niektórych z nas pikantne potrawy są nie do przyjęcia, inni przepadają za nimi, wręcz potrzebują ich. Czy jest coś, co sprawia, że niektórzy szczególnie mocno pożądają tego smaku? Okazuje się, że tak. Podsumowanie Jest wiele różnych czynników, które mogą powodować Twoją obsesję na punkcie ostrego smaku, ale nie ma na to naukowych dowodów. [...]
[...] czasu są coraz bardziej modne i coraz więcej osób przestawia się na ten typ odżywiania. Czasem jest to spowodowane doniesieniami medialnymi na temat potencjalnych korzyści dla zdrowia. Czasem jest to ślepe podążanie za modą. A czasem związane jest z ekologią i ochroną planety. Jedną z odmian najbardziej restrykcyjnych diet roślinnych jest [...]
U ludzi udowodniono, iż zarówno nadmiar, jak i niedobór estrogenów, są niekorzystne chociażby dla układu sercowo-naczyniowego, hipertrofii, zdrowia kości czy kompozycji sylwetki (ilości tłuszczu podskórnego, trzewnego czy składowanego w innych depozytach). Z badań Joela S. Finkelsteina wynika, iż estrogeny są niezbędne dla hipertrofii. [...]
[...] naturalny proces redukcji tkanki tłuszczowej i wpłynąć na regulację poziomu glikemii we krwi. Wykorzystana również bioperyna sprawia, że preparat ten może stanowić wsparcie dla osób odchudzających się, którym zależy na naturalnych substancjach i suplementach, które nie wpływają na podniesienie ciśnienia krwi. ALLNUTRITION Water Out 120 caps nie [...]
[...] oraz ich wpływu na prewencję nowotworów. Do najciekawszych obserwacji tego typu zalicza się badania dotyczące relacji pomiędzy poziomem spożycia soi i charakterystycznych dla niej izoflawonów a częstotliwością występowania nowotworów piersi. Czynniki wywołujące raka piersi Nowotwory piersi należą do najczęściej diagnozowanych chorób [...]
[...] (bieganie), konieczne jest również regularne spacerowanie. Tej pracy nie wlicza się do wspomnianej tygodniowej statystyki aktywności. Czy spacerowanie może być skuteczne dla redukcji tkanki tłuszczowej? Naukowcy postanowili sprawdzić, jak 5 miesięcy spacerów i tygodniowego wydatkowania 1500 kcal w trakcie maszerowania, wpłynie na masę i skład [...]
[...] się, że kobiety trenujące szerszym zakresem powtórzeń, osiągnęły na każdym poziomie nieco lepsze rezultaty od grupy pierwszej, jednak nadal wyniki te nie były istotne dla statystyki. Jednak zaznaczyć należy, że różnice były. Podsumowanie Wykorzystanie zarówno szerokiego zakresu powtórzeń, jak i wąskiego zakresu powtórzeń w systemie [...]
Nie ulega wątpliwości, że sen jest głównym czynnikiem, który decyduje o regeneracji naszego organizmu. Liczy się czas jego trwania, ważna jest również jakość snu, co powiązane jest bezpośrednio z gotowością do podejmowania ciężkich sesji treningowych. Pisząc wprost, jeżeli śpisz za mało, a sam sen jest kiepskiej jakości, to najprawdopodobniej [...]
[...] w porównaniu z 11 miesięcy. Ponadto osoby, które miały wysokie stężenia witaminy D (wyjściowo, przed chemioterapią) żyły 32.6 miesiąca, w porównaniu do 24.5 miesiąca dla osób mających najniższe stężenia 25-hydroksywitaminy D. Naukowcy sugerują, iż wysokie dawki witaminy D3 mogą mieć znaczenie przy niektórych rodzajach nowotworów. To nie [...]
Ilość zawodniczek w wieku juniorskim(do 23 lat) ciągle się zwiększa. Młode, piękne, ambitne, doskonale znoszą trudy reżimu. Trening i dieta nie stanowią dla nich problemu, o czym świadczy prezentowana forma startowa. Paulina jest finalistką Mistrzostw Polski juniorek (2017 r.). Ma dobre proporcje pionowe i poziome. W pozie przodem - widoczna [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
Plan treningowy zazwyczaj rozpisany jest w taki sposób, aby większe grupy mięśniowe trenowane były przed grupami mniejszymi. Ma to swoje uzasadnienie praktyczne, gdzie świeży zapas energii kierujemy na grupę mięśniową, która potrzebuje jej więcej. Jednak, czy teoretyzując możemy trenować tak, jak nam się podoba, bez negatywnego skutku? Wyniki i [...]
Od wielu lat obserwuje się spadkowy trend, jeśli chodzi o liczbę chorób wywoływanych przez patogeny, natomiast równie szybko rośnie liczba chorób szeroko nazywanych „chorobami cywilizacyjnymi”. Wraz ze wzrostem zachorowalności na tego typu dolegliwości, wzrasta również, w uprzemysłowionych społeczeństwach, śmiertelność z tego powodu. Podsumowanie [...]
Cytrulina, co mówią o niej badania? Cytrulina wydaje się niedocenianym suplementem diety, mimo iż ma wpływ na funkcjonowanie wielu „cegiełek” szczególnie ważnych dla sportowców dyscyplin siłowych. Przede wszystkim, podobnie jak kreatyna, jabłczan cytruliny podawany w dawce 6 g dziennie wpływa na redukowanie odczucia zmęczenia, wzrost produkcji [...]
[...] przy niewielkim pochyleniu tułowia w oparciu o ścianę czy gryf zamontowany w suwnicy Smitha, są zbyt proste i nie będzie ich komu polecać. Okazało się, że są osoby, dla których te ćwiczenia wcale nie są takie łatwe. O czym warto wiedzieć? Podobnie jak najprostsza wersja inverted rows (przyciągania tułowia do gryfu), czyli wykonywana [...]
[...] typowy „Kowalski” wprowadzać zmiany w życiu, gdy jest już za późno. Rezygnacja z produktów bazujących na cukrach prostych i tłuszczach trans bez wątpienia jest dla większości osób, szczególnie kobiet, bardzo trudna. Niektórzy nawet sugerują uzależnienie od słodkiego i brak możliwości rezygnacji ze zjedzenia przynajmniej raz dziennie [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji [...]
[...] jednym z popularniejszych suplementów diety. Cytrulina jest aminokwasem, z którego powstaje l-arginina. W badaniach naukowych wykazano, iż l-cytrulina jest skuteczniejsza dla zwiększania stężenia l-argininy w porównaniu do podawania samej l-argininy. Podsumowanie Wyniki te sugerują, że krótkoterminowa suplementacja cytruliną może poprawić [...]
[...] pary, które mimo wielkich chęci posiadania dzieci oraz wielu czynionym ku temu krokom, ciągle nie mogą doczekać się potomka. Problem z bezpłodnością nie jest specyficzny dla Polski, ale obserwowany jest na całym świecie. Jednak najbardziej widoczny jest w krajach rozwiniętych cywilizacyjnie. W kontekście całego globu już 10 lat temu mówiono o [...]
[...] siłowy, uszkadzasz włókna mięśniowe i musisz je naprawić i przebudować. Podsumowując Nie ma naukowych dowodów na to, że spożywanie większej ilości białka jest szkodliwe dla narządów takich, jak nerki lub wątroba u zdrowych osób, z prawidłową czynnością nerek i wątroby. Istnieje jednak limit ilości białka, z którego może korzystać twoje ciało [...]